Monday, May 2, 2011

Kenapa Perlunya Cuti 1 Mei ???

Salam...Lama tak menulis ni, gigih membalas komen-komen rakan-rakan, (macam banyak jer,hehe). Tapi kalau ada BW yang tak terbalas, sebab termiss ker, mintak maaf sangat-sangat. Tryla, inform dekat mana-mana ker, sebab biasalah I ni manusia biasa. Kalau I jadi THOR ke, Captain Planet ker, lainla ceritanya~

So, back to our topic hari ini. 1 Mei, hurm.... Memangla semua orang tau, hari pekerja ni hari cuti untuk semua insan-insan yang bekerjaya. Tapi apa fungsinya 1 Mei ini, lebih-lebih lagi student macam I ni. Kalau ikutkan, seronok jerla, sebab cuti. Oleh kerana itu, buat pertama kalinya, I rasa cuti 1 Mei 2011 sangat memberi kesan untuk diri I khususnya.

FYI, my dad sangat sibuk dengan kerja. So jarang I dapat jumpa. Tapi entah kenapa, minggu ni I memang nak sangat balik rumah dengan harapan dia ada di rumah. And guess what?? My dad memang ada kat rumah sempena 1 Mei. Dia tak keluar main golf atau buat apa-apa pun. Dan I dengan pantasnya membuat plan untuk the whole family. Since my mother pun taknak masak, so kitorang buat outdoors activities.

Lepas sembahyang zohor dekat masjid Putrajaya, we're heading to Kelab Tasik Putrajaya. Apalagi lunchla. Semua orang happy, lama tak dapat keluar sama-sama. Dan I macam biasa melantak. Actually the whole family memang kaki makan, so tak boleh nak dibentuk lagi. Cuma azam I waktu cuti 4 bulan ni, nak exercise (iyalah~, kalau kawan-kawan I dengar, diorang gelakkan I)

Lama dah tak datang, rasa macam lain. Padahal tak berubah pun..hehe

Kalau you guys nak swimming ker, atau boating ker,  datangla..

Betullah pepatah orang melayu yang mengatakan :-
"Kalau Nak Tawan Hati, Tawanlah Dari Perut"
Sebab after I makan, I memang happy. Makilah macam mana pun, I akan senyum. Bila mama tanya kenapa happy sangat, I cakap " Sebab Kenyang". Ish, malu pulak bila fikir balik. macam tak pernah jumpa makanan. Tapi betul, You guys pun konfem happy kalau You all makan macam I :-
1st half~
 
 2nd half~
 
 Mango Paradise ni memang heaven!!!!

Dan untuk melengkapkan hari cuti 1 Mei, I bought all of these~
 
 
Jadi, berbalik pada persoalan kita tentang perlukah cuti 1 Mei, I dengan tegasnya menyatakan bahawa PERLU!!!!  Bukan sebab I dapat semua benda-benda ini, tapi quality time yang I dapat spend dengan family itu yang lebih penting.

Sekarang ini pun, ramai anak-anak yang dah taknak keluar dengan ibubapa masing-masing. I pun pelik sebab I, kalau my parents nak pergi mana-mana, I dengan adik beradik seboleh-boleh nak ikut. Luckily, My Parents pun memang kaki mengengkoh(sila check Dewan Bahasa, takut-takut salah penggunaan). 
 
Jadi I harap, setiap kali cuti lepas ini, spend la time dengan family sebab manusia makin mengejar dunia, takut-takut nanti bila orang yang kita sayangi meninggalkan dunia baru kita menyesal sebab kurangnya masa yang kita spend dengan mereka.
 
P/S: Entry ni sebab quality time, yang barang-barang shopping tu, bonus jer.. :P
 
 

30 comments:

:: Azizah Alwi:: said...

pergghh..outing dengan family memang best gilerkan..haha.banyak giler kau makan.. :P

Afsar said...

#azizah: ko macam tak knal aku pulak..badan pun dah naik..hehehe~

aleen aiden said...

sangat jeles hokeh.da lame xmkn luar dgn family...haishhh.

WZulhilmi said...

at first aku ingatkan tempat ko nak pergi tu "Kelab TAIK Putrajaya" LOL at the tiang. Hahaha

best2 dpt kluar dgn family! =)

yad'z said...

wAHHHH... heavennn gile dapat spend time dengan familyy.. bestttt...

Afsar said...

#aleen: aku pun dah lamer tak kuar..ni baru dapat....takper2, pergi ajak cepat...hehe

#wzulhilmi: wakaakaka, ngek, aku ingat aku salah type tadi...

Yadz: mmg heaven..tapi yg heaven perut aku ni..hehe

Eyda Syahida said...

jelesssssssssssss........!!!!!!!!!!! demmmmm...! :p

Afsar said...

#eyda syahida: hoi, maner leh cakap demmmmmm dalam blog aku...wakakaka

Norhafsham said...

haish sdpnye mkn!!!

best skali-skala kuar ngan whole famili^^

Afsar said...

#norhafsham: gud luck dengan kerja baru..hehe

Norhafsham said...

ayo.bkn kerja la.tp belajar.haish~

Azmie said...

mahal la kelab tasik tu.. stakat datang berjogging tu adela.. nk bercruise or mkn2 xde la.. hikss..

Afsar said...

#norhafsham: owh yer ker...aku gigih la baca, salah faham la ni..hehe

#azmie: ko tggl putrajaya ker???selalu jogging area maner?

Norhafsham said...

ate lain kli jgn terlampau gigih sgt.muahaha~

ayie said...

wahh reason yg terbaik sampai byk shoping ngan mknn shedap..hehe

ADAMOYU said...

sedap nya makanan tuuu..

Afizi Ahmad said...

banyak shopping ^^

DDCzone said...

tu nasib baek je cuti hari senin... kalau cuti hari selasa, rabu, kamis, xdenyer nak shopping2... :(... kalau dia bg cuti seminggu ke tahan gak... hahahhaha....

--------------------
DDCzone Update Setiap Hari..Jom Klik sini

zakwan said...

bestt

Afsar said...

#ayie: hehe..reason mmg terbaik....~

#adamoyu: next time kiter try samer2..

#afizi: bolehla..orang belanja, kalau sendiri idok ler~

#DDC: hahaha..maner tau, kalau cuti seminggu, seminggu jugak shopping???... :P

#zakwan: kalau pergi dengan ko pun best jugak..hehe, next time~

cikshahida said...

ok xkesah dpt cuti ke x sbb stdent lg kn, so same je...
tp sgt jeles dgn mkanan tuh sbb ngah lpar skang..adehh

Ummu Khaulah Hasan said...

arggghh !!

tensen tengok makanan malam2 ni..
nak, nak, nak, nak !
nafsu makan ku menjadi2!

haha.
singgah sini dan dah jadik follower ASFAR !

cantik header. ala2 3g gitu ;)

wish u luck, ASFAR ;)

Afsar said...

#cik shahida: la, apsal tak bgtau lapar..hahaha

#ummu khaulah: hehe, jgn puji lebih2, nanti merah ,muka..~

cik riffa :) said...

ahhah..
nanti bila anda sudah berkerjaya plus ada family kena aplikasikan balik pengalaman yang anda dah lalui ni tau tau tau..

cikshahida said...

ececece mcam nk belanje kannnn :p
0k da abs exm, lg laparrrrr

Afsar said...

#cik riffa: insyaallah, tak luper awak~

#cikshahida: hahaha, tggu aku kaya dulu~

Amira Chan said...

Da follow,
follow me back kayh.
:D

cikshahida said...

ahahahaa, bila agknye tuh..
da kaya nti gtau ak ehh..ha3 ;p

Jemari MonteL said...

sedapnye...... *menitik air lior*... @@

dina darwina said...

bestnyerw jmpe family..dina dh lama x jmpe family taw hahahahahaha...:p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...