Thursday, May 26, 2011

Kebaikan Mempunyai Adik Kecil

Babies are the new pets. I think I've heard this somewhere. Yerla, sekarang ini macam trends bila celebrity ambil anak-anak angkat. Public pula melihat ianya sebagai satu perkara yang boleh menaikkan market masing-masing. Bukan nak mempertikaikan keikhlasan sesiapa, tetapi ada kebenarannya. I'm not a celebrity and I'm definitely not a public figure, maybe someday I like to be one. (hehehe)

But sometimes, it is true. I don't have children yet, but I do have Lil' Bro and Sis. So whenever I go somewhere with them, people do pay attention.Hahaha. I'm not selling them ok~. But having brothers and sister with a huge gap difference certainly a challenge for me as well my parents for having them at their early 40'.

While I see them grow older, I've learned a lot :

1) Teach you how to be patience
Mendapat adik kecil di zaman muda remaja, bukan perkara mudah. Perbezaan 12 dan 15 tahun, can you imagined how my teenage life was? I'm proud to say, I raised them. Partially,hehe. Kanak-kanak juga terkenal dengan bunyi, even sometimes memang rimas sebab terlalu bising but that's the beauty of it. Anak orang bolehla kau marah, tapi adik sendiri sanggup nak marah hari-hari?? Nak taknak kena SABAR~

2) Prepare yourself for the future
Buat susu, mandikan, cuci najis, you name it. Benda apa yang I tak buat untuk adik-adik I. Siapa kata lelaki tak pandai jaga budak? Take me as your example, wakakakaka (riak pulak). Don't get me wrong, I just want to change some perceptions especially from womens. I tak kata siapa-siapa, but sometimes my girlfriends (rakan perempuan) sangat skeptikal. From all this experienced, senangla nak jadi ayah nanti, :P

3) You have someone to share your UPs and DOWNs
My lil' bro and sis are still young, budak-budak lagi. So most of the times they don't understand my problems. But let me tell you one thing. Kids are so super duper loving plus concern, so when you tell them your problems, they might not understand it, but they will hugged you, kiss you, and sometimes they will ask you whether you are ok or not. I love it!!!!

4) Teach you how to be a good role model.
Macam semalam, I shout "MANGKUK" dekat one of this stupid driver yang parking tengah-tengah jalan, and my brother was with me. And he was saying " Mangkuk is not a good word right, why you say it", muka I terus merah padam. We always thought them not to say bad things, instead kita yang cakap.

Just like when I told my sister, to not be eating in front of TV. Guess what, I yang makan depan TV. Tak boleh jadi ni. Wajib ubah, sebab I need to set a good example for them.

5) Live up your dreams.
When you are a kid, you always have a dream to be a pianist just like Beethoven. Sekarang dah tua bangka ni, tak mampula nak capai impian tu. But when I see my sister plays the piano, I know I still can achieve my dreams through her. My brother main piano macam kena paksa jer, so kena lupalah angan-angan.  But tell you what, to see your sibling gets No 1 for every exam, and score 100% for every subjects seriously you can feel the sense of proudness just like you parents feel proud when you get straight A's~

6) Strengthen Your Communication Skill
My brother ask me today " Why do I compare him to his sister??" Seriously I pun tak boleh jawab. I explain macam ni dekat dia " Elyna's is a girl, she's not as strong as you", I pusing-pusing kan ayat tu, and he keeps saying that he do not understand. I pun tak tau nak explain macam mana, kena bukak buku ni~
Tak mudah nak berbicara dengan anak-anak kecil, they will keep asking why? why? and why?.


My Hopes and Dreams





My Favourite Pianist and Doctor..(Impian aku sebenarnya..haha)


Love Both of You So Much

I know its not an easy things to deal with kids. Tapi trust me, it will gets better. Tengok adik-adik membesar depan mata, and you can shape them to be a better peson. Thats the beauty of it. Memang ada pros and cons but they're your siblings. Jaga lah sebaik mungkin

P/s: Post ini khas buat Izham, yang komplen rimas bila ada adik-adik kecik.. Jangan marah yer bro~

21 comments:

Miss Dolce and Gabbana said...

wow..tak expect Faris suka de budak kecik.Untunglah diorang ada abang yang loving..haha.. :P

Aliah said...

challenge jugak jadi kakak or abang yg terbaik..but ada adik kita share experience x pun problem

YAYA AZURA said...

jauhnya beza usia..tapi mmg best kalau ade adik kecik!

salam kenal dari kak yaya..

Eyda Syahida said...

yaiyaii.. adik bngsu aku 7tahun.. tp dye cam terlebh matang.. leh cite poblem bagai.. huuuu~~ ^__^

Nur Adilla said...

ouh.. sometimes tension jugak dgn adik adik.. plus kalau diorg jenis lwn balek apa kita ckp. but sometimes, diorg la yg jadi radio bergerak dlm rumah..hahaha.. :) happening habes...;DD

alyaa said...

Oh my, comelnya adik :) btw, you're totally right. I do have a brother and keep messed up with me. but mcm you ckp, nak tknk kena lah sabar :) nice post bro!

Rafidah Farhana said...

Memang bagus ade adik. Kalau dulu kecik2 asyik bergaduh, tak sebulu langsung!

Bila dah meningkat remaja, adik2lah teman berkongsi macam2, even secrets yg parent tak tau.

Yes, for me, adik2 bukan skadar seibu sebapa tapi juga sahabat TERbaik. Saya ada seorang adik kecil juga dengan jarak 15 tahun tapi dia banyak mengajar saya jadi seorang perempun :)

farra said...

bestnye ade abg cam u..haih..
then,so cute la ur lil boy n sis..kim slm dorang eyh..:)
x tau apa rasanya ade adik kecik..siyez jelez!

Farierahasanz said...

comey kowt adk kaw.!! hahaa . grm tgok yg boy tue . . tembam2 montel.!! ahahaaa. .

aku suke budak2 . . ag pun aku nie kakak .. adik2 berderet kt bwh . .
so , no komen . tue jep yg aku naa ckp . . muahahaa . okbai ~

Nurarnida Sabrina said...

Memang betul. Tapi mmg rimas pun kdg2. But ttp rindu n syg bila x ada mereka

Zulfikar Hazri said...

aku ada adik pompuan 2 orang.. tapi dorang tak kecik.. hahahaha :)

Afsar said...

#miss dolce: Apsal, ko ingat aku tak suka budak2 ek???hahaha

#aliah: yup, that's the best part of it~

#kak Yaya: salam knal..kdg2 best, kdg2 pun tak best, bergantung..

#Eyda syahida: adik aku pun macam tu, citer jerla apa2, dia buat don't know..haha

#nur adilla: itu perkara biasa..adik2 mmg wajib gaduh..tak kira besar, tak kira kecik..hehe

#alya: adik jer ker cute?? abg dier tak??wakakakaka....

#rafidah farhana: adik saya pun gap 15 tahun..adik awak dah besar ker???umur brapa ??hehehe

#farra: you bongsu or the only child?? takperla, you pun best jugak ada older brother or sister kan??

#farierahasanz: patutla, mmg terpancar ciri2 kakak mithali kat kau tu..hahaha

#nurarnida: Betul2, tapi bila dah jauh, bukan main rindu lagi

#zulfikar: ko pun dah besar, takkan adik2 ko kecik lagi..wakakakaka, jgn marah bro :P

raima said...

miawwww^^ bdk2 tu comel o`

DEAN said...

Nice one, I just share it on my wall. This entry comes right on time...

NURUL NATASYA AMIR said...

Wahh so sweeeet.Hihik.Mereka cute nya.Anyonyo.Ehehe

Phat said...

nice entry bro..doakan aku dpt baby yg sempurna & sihat ye...wife aku due arround bulan 11 ni...camne nak follow ni xde button follow la..hehe..jgn lupe follow phat k..

http://www.phatthegreat.blogspot.com/

kunci locker said...

wah..aku pun jaga adik aku gak..haha..penat kot jge budak ni.. dgn ngde2ny..nk anto n jemput dr skola ag..aish..sabo jk la..haha..tp byk perkara aku bljr dr dorg sbb dorg ikhlas n xpndai menipu.. (^_^)

Farierahasanz said...

grr . .kaw perli aku kew.???

hahaaa

UNA budak BAEQ said...

ahh adek yg kecik kecik mmg comel tapi adeq lelaki yg besar dr kakak dia mmg tak comel . semua jenis kaki buli . benci =..=

Irfan Abdul said...

hahaha..LOL!.its too funny for the mencuci ---- part!..i did the same things to my lil bro as my mum gave birth to him at early 40 too..

what to,im expected to be the youngest ever!suddenly....!!..haha...

btw,
I'm sure,Asfar,you are such a good brother!..glad of you on good relationship between your siblings!..thats ain't easy!..

yeah,kids are so special,even now,my brothers isn't "little" anymore..i have 5 more kids to take care of!..haha..isn't that crazy??...hahaha...

2 nieces and 3 nephews,whom made my life special and precious!

sorry for a long comments here!..haha..but,yeah im extremely interested in kids!..
be a good brother dude!good example as how u wish your "adiks" gonna be!.

lastly,
cute "adiks" you have!..haha
great pianist(+singer..full package)..and great doctor there!..InsyaAllah..hehe

haniff sani said...

comel la adik ko huhu.. dorg nk abg angkat x hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...