Thursday, June 2, 2011

Benarkah Graduan Terlalu Memilih??

Pengangguran semakin meningkat. Kajian menunjukkan hampir 400 ribu graduan menganggur. Kenapa?  dan Mengapa? Ramai yang menyalahkan para graduan kerana terlalu memilih pekerjaan. Ini dinafikan graduan kerana mereka mengatakan peluang pekerjaan terlalu terhad. 50% benar dan 50% lagi konfem salah. Mari kita kaji bersama-sama. Anggap jerla entry kali ni, peluang untuk kita sama-sama berkongsi idea. Nak buat Vlog tak berapa pandai, lagipun malu kalau letak dekat 1tube takda penonton..Wakakaka~

Ingin ditegaskan disini, kajian adalah based on my own experienced searching for a job. Eventhough I'm not graduate yet, but in couple of semester I'm gonna have my own Bachelor Degree. Doakan I dapat 1st class Ijazah Sarjana Muda yer.For now I just need a job to fulfill my 4 months of semester breaks..hehe~

Sebab-sebab kenapa rasanya graduan memilih pekerjaan :

1) Gaji yang tidak setimpal dengan kelulusan
Ok, I ada pengalaman kerja dengan sebuah syarikat buku yang terkenal waktu cuti semester, and they only pay me RM 750 basic. Waktu tu I guna skrol Diploma, kejam gila bayar gaji macam tu. Setaraf dengan orang yang hanya ada kelulusan SPM. Ini tidak adil. Tadi I tengok iklan, Junior Customer Care Assistant basic 1400, minimum qualification, SPM. Terasa macam sia-sia dulu kerja Syarikat Buku tu.

2) Kerja Office tidak sepenat kerja shift
For fun, memang digalakkan kerja shift. Tapi untuk serius sangat-sangat diharamkan. Kenapa? Kerja shift tak tentu masa. Then bila hari cuti, kita tak cuti. Just think, kalau kita cuti hari Rabu, then Sabtu kerja. Time memang akan lari. Dan bila tiba masa mencari jodoh, rasanya memang sukar. I've met a few people yang kerja shift, and they are like in their 30's and still single. Kesian sangat.

3) Tempat Kerja Terlalu Jauh
Peluang pekerjaan kadang-kadang terlalu banyak di luar bandar. Yerla, ada yang tak pernah masuk kampung, sekali dihantar jauh kat pedalaman. Tak menangis ko. Tapi agak-agakla, kalau nak kerja sebelah rumah, suruh jerla bapak ko set-up office sebelah rumah.



Korang tengok Elly Yuza ni, Pemegang ijazah Kejuruteraan Eletrik dari UTM, Skudai keluar Universiti jual
'ITIK', sekarang dah ada 320,000 itik. Sehari dapat 15000 biji telur itik. Tak ker kaya!!!



 Siap buka Syarikat lagi perempuan ni. Tabik la aku kat ko!!!!

Moral of the story, kalau dah takder kerja tu, buat jerla apa-apa, dari duk mengangkang kat rumah. Awak tu dah besar..hahaha. Insyaallah, rezeki ada dimana-mana walaupun bukan dengan pekerjaan yang kita minati..~


32 comments:

Eyda Syahida said...

nnti dah grad. aku nak keje ngn ko. ko bukak syarikat ye? hikhik

Afsar said...

#eyda syahida: hehe, kalau aku bukak syarikat mmg konfemla..tapi kalau aku tak bukak??keje ngan ko leh??wakakaka~

Phat said...

mmg reality skang ni ..susah nak dptkan keje yg sesuai..abg ko ni dulu penah la menganggur setahun..pastu penah motong gotah..sebelum dpt keje kilang then keje govt..

Afsar said...

#phat: alhamdulillah.. itulah, rezeki dimana-mana kan bang..Eh dah abang skang, so aku kira adiklah ni..hahahahaha

aqmalazmi said...

itik itik....
kuekk kuekk......
hahaha..
lagi satu buat kerja on9..
biar nuffnang bagi gaji!!
HAHAHAHAHHAHA

Afsar said...

#aqmalazmi: itu yang aku buat skang ni..hahahaha..janji duit masuk..kikiki~

y u y u Z u l a i k h a said...

yuyu tak memilih :P

y u y u Z u l a i k h a said...

aikkkkkkkkkkk! birthday 22may la! hahahah.. sama dengan yuyu! hye kembarrrr!

Afsar said...

#yuyu zulaikha: haah, mmg birthday kita sama... tau pun time mahirah nazlim buat segmen..hahaha

hawiz said...

wow...tabik!...hebat r..

Rozuan Ismail said...

jangan terlampau memilih kerja.sekarang ni kerja sukar nak dapat.just try bisnes.memang menguntungkan =)

Afsar said...

#hawiz: apa yang hebat???hhahaha

#rozuan ismail: btul2..nak cari part time yg elok sikit pun susah..hahah

Farierahasanz said...

grrr . . eyda elwez jd org 1st yg komen kt entry kaw .. ahahaa . .

aku penaa teviu kt kedai buku yg kaw ckp tue taw , time aku mintak tue basic nye 900 lebey . .hehee . .

tue je aku naa ckp.!!
rezki ade di mane2 , berpijak laa pd bumi yg nyata , sekian
*mcm naa kasi ceramah laa pulek =P

Myung Dae said...

HAHA. Kalau dapat kerja cuci jamban macam mana? Berbaloi tak dengan kelulusan diploma. lalalalala.

Rezeki pasti ada dimana2. Nak dengan taknak je. (^_^)

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

byk sbnrnye peluang pekerjaan tu..cume berani atau tak..huhu~

Afsar said...

#farierahasanz: yup rezeki dimana-mana...kena pandai cari kan..

eyda tu dier syg aku lebih..hahaha

#myung dae: haha, sekarang dah blaja degree, berbaloi la kut..boleh???haha

#khumaera ismail: btul2, kadang rasa segan, atau rasa tak layak, walaupun sebelum mencuba nasib~

kunci locker said...

<-- tak memilih..tp pekerjaan yg pilih aku..hahahah

d_LA said...

haha..dla sblm dpt keje skang pnh keje kat kdai hp slama 5 tahun, gaji mmg ciput je..lama kan??tp dr x buat apa2 keje jelah mana yg dpt dulu..sambil2 tu kita apply la keje lain kan..

Muhammad Khairul Fahmi said...

half2...tapi semua tu depends kpd graduan tu sndri, susah jga klu t'lalu memilih ni...hoho

Doktor Cinta said...

jom patnership

Afsar said...

#kunci locker: bagus2...kalau memilih, lambat aku nak tggu ko blanjer..waaaa~

#d_la: kerja elok2 yer...tak sabar nak tggu kerja..lambat tul nak abis degree..haha

#fahmi: tapi kadang2 perlu juga memilih, cuba jgn terlalu memilih...

#doktor cinta: tggulah aku abis blaja kut yer pun..hahaha

Fyqa said...

wowww rezki dia :)

bibirmerah said...

Kebanyakan(ye ke?) jutawan org yg x abis SPM pun..huhuh

dorang pandai cari makn..

4 example:-

Tauke Otai burger

Yusmira Trading(produk kecantikan)

etc..:)

Afsar said...

#fyqa: rezeki masing2..

#bibirmerah: pandai rebut peluang, macam tulah...try tanya dorang memilih tak??hahaha

Fahmi Mahat said...

jangan fikir sangat pasal cari kerja, jom belajar fikir mcmana nak buat orang dapat manfaat dari apa yang kita pernah belajar.

dari situ akan datang peluang kerja , untuk kita, DAN untuk orang lain.

kan bezzz~??~ ngee

yang suka entri Faris Syazwan,
FahmiMahat

darkbatman said...

gile kentang bro.. btw, adik aku pun same.. wt bisnes biase tanpa hrpkan master.. now, dh ade keta n umah sendiri..kehkehkeh

ayie said...

cuti 4 bulan ni jadi penternak ke??

man yusoef said...

wahaha...aku mmg suka duk menangkang kat rumah time cuti sem....tp nasib baik aku dah keje skrg...

tp btol gak..graduan skrg tak leh memilih sgt...tp at the same time, sayang nak lepaskan bidang kursus yg penat lelah belajar..sob sob

aku nak keje dgn ko nnti.haha

~CiK TiNieY~ said...

sy dulu mula2 keje dgn gaji rm350 shj sbg kerani kt klntn...hehe...thn lps grad terus keje...drp dok ternak bdn kt umah,baik sy keje...lps bbrpa bln keje,gaji up sikit rm500...

tu masa keje kt klntn...lps tu ke kuantan,keje sbg guru...gaji pun boleh la nk hidup...gaji bersih 900 lbh...2 bln je keje sana...

now kt shah alam...alhamdulillah skrg kira boleh duduk tenang sikit...bukan apa,byk nak langsaikan hutang...hehehe

k e y r i said...

pergh.. susah jugak ea nk cari keje, even kalau ade diploma?! walaweee... =.=

czueka zulaikha said...

slalu org nak keje gah yg setimpal dgn kelulusan sdgkan org tak sedar rezeki ada dimana-mana yg pnting usaha kan :)

mye said...

salam perkenalan ^_^
mmg x blh dinafikan ada jgk graduan kte yg xmmilih pkerjaan tp kalo nk memilih pn biarlah kena pd tempatnya..
huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...