Monday, June 20, 2011

Kenapa Program Realiti TV itu Perlu???

First thing I want to be clear on something. Entry ini tiada kena mengena sebab Hazama menang AF. I didn't watch AF fully. Sekali-sekala kalau TERtune, tengoklah. Free pulak astro ria tu, hihihi. But then I know there are 2 sided of groups. Satu sokong realiti TV, satu lagi group dah sah-sah la kata realiti tv ni mengarut. But today, I bukan nak sokong realiti tv, tapi just nak share some ideas. Boleh tak?? Siapa kata tak boleh, sila KOMEN, wakakakaka~

1) Mencari Bakat-Bakat Baru.
Janganlah kata penyanyi dah ramai, nak cungkil apa lagi? Dik, program reliti tu ada macam-macam jenis. Yang ko pikir penyanyi jer kenapa? Pikirlah program-program macam Imam Muda, Ustazah Pilihan ker. But then, it's still a good thing.

Contoh nak jadi Qari-qariah, Akademi Al-Quran sah-sah boleh bantu. Yerla, kalau takder Akademi AQ, selalunya kita tengok qari ni datang dari sekolah pondok. At least kita boleh sediakan peluang untuk orang awam, masuk program-program macam ni. So, dengan kata lain, semua orang dah berpeluang tunjuk bakat, sebab medium dah ada. Antara berani dengan tidak jer~


2)Peluang Untuk Muhasabah Diri.
Pernah tak menangis kalau tengok audition-audition dekat Youtube?? Sebab apa menangis?? Best kan..Ataupun kadang-kadang, korang terharu dengan kisah hidup peserta-peserta tu. So, bila ada yang mengkritik, fikirlah balik. Bukan semua yang masuk tu orang senang. Mungkin ini salah satu cara untuk memperbaiki taraf hidup.


Yerla, kalau nak belajar pun otak dah kosong, baik gunakan jer bakat atau kudrat yang ada. Kadang-kadang kesian tengok yang pergi audition ni kena kutuk. Memangla menyanyi bunyi longkang, tapi atleast diorang ada keberanian nak pergi. Kita ni yang duduk tengok tak payah mengata. paling kuat pun gelak sudahlah.. Hahahaha~


3)Merubah Taraf Hidup.
Masuk program realiti tv ni ganjaran besar tau. Tengok Suki masuk OIAM, easy-easy 1 juta. Tapi tengok mana dia sekarang. Lesap dengan duit-duit sekali,hihihihi. Ok, itu gurau jer. Maksudnya, bila dah menang atau at least top 12, orang dah kenal. Peluang nak tonjolkan bakat dah ada, tinggal nak ada orang yang betul membimbing jer.

Cuba kaji, pemenang-pemenang realiti tv di dunia. Kebanyakkannya dah berjaya dalam hidup. Rata-rata pulak bukan orang senang. Jadi, sekurang-kurangnya, realiti TV dah meringankan beban mereka-mereka ini.

--------------------------------------------------------------------------

The reason why I did this entry today is because of this video. Kalau sudi, spendlah 5-10 minutes dan tengoklah video ni. Menggodak-godak Youtube tadi terjumpa video ni. Very overwhelming and eyes brawling. Bak kata Taylor Swift "Tears Drops On My Guitar lah" wakakakaka~

Tak semua orang bernasib baik dalam kehidupan. Tetapi Program-program sebegini mampu memberi kehidupan yang baik kepada mereka-mereka yang memerlukan. What do you feel when you watch this video???



P/s: I'm not saying that Reality TV is a good thing. It depends on how you guys deal with it. Kalau Hari-hari duk' mengadap tenogk Diari AF (nasib baik dah abis), sah-sahla memang tak elok~

15 comments:

myFirdaus said...

perlu atau mesti?

p/s: aku tgok, program realiti skrg ni makin kurang keberkesanannya. mula2 je ade kesan, lama2 tenggelam

Amira Chan said...

Menimba ilmu. :P macam Imam muda :O

Afsar said...

#myfirdaus: aku rasa perlu..sebab kalau mesti macam dah bunyi wajib..hahaha

#amirachan: tak sabar tunggu ustazah pilihan..hehe

Syazwan said...

aku sokong imam muda..btw, aku tak berapa sokong programe realiti yang ambik orang yang dah ada kerjaya..mereka tinggalakn kerjaya untuk menjadi popular..kerjaya ditinggaalkan..kalo naseb baik..bos panggil balik..

dan aku tak suka programe reality untuk kanak-kanak..dulu ada bintang kecil..sekarang nie tak tahu la..ada tak yang sedemikian rupa..

dan aku tak suka tengok progme reality nie..hehehe

Mekz's! said...

setuju dgn myFirdaus. ade kurang sikit, tp Iman Muda tu byk info..prog reality mcm AF kadang suare mereke biase je (suare sy lg sedapp)..hehe

Afsar said...

#syazwan: aku pun sama..sebab sepatutnya program realiti ni tumpukan pada mereka yang tidak ada platform lagi..

#mekz's: ko tgk tak imam muda tu??hahaha, AF takyah cakapla, mmg hampeh.. GO, SALMA mentor5..wakakak~

Farierahasanz said...

taa semua perlu laa der . . sesetengah jep . . kdg2 tu tgok cm ngarut pun ade taw . .haiz.!

Afsar said...

#fariera : memang tak semua perlu pun..kena pilih yang terbaik..producer la kena pikir btul2..hehe

SyahmiFikri said...

huhu..

aku sokong dis issue.. actually ada pro and cons'

tapi tuh la.. bergantung pada program apa kann..

*aku plak tengok semua jer.. tapi kalau bab imam muda tuh. ada gak belajaq somethng.. tapi bab nyanyi2 benda alah nie.. kurang minat! tapi tengok gak.. hehee

bg aku.. prog cmnie cam tak perlu jer.. even keagamaan pon.. kan islam itu bersederhana =))

Aliah said...

kalau realiti tv nak cari penyanyi kurangkan la..kalau untuk tujuan cari yang berbakat dalam bidang agama or pendidikan..lagi banyak lagi ok kot...

Pendamba Mawar said...

ada kelebihan dan kekurangan

Afsar said...

#aliah: hehe, nanti aku bgtau producer2 kat mesia ni yer..hahaha

#pendamba mawar: setuju 100%

[k]o{q}i[n] said...

aku lyn ML je...full stop..

Nur Syazana Mohammed Sani said...

kalau program realiti yang mencari penyanyi baru nie kureng cikit ,. kadang orang 2 d pilih sebab ad rupe jar ,. kalau 100% pilihan juri itu baru bagos ,.

Semut Senyum said...

ramainye org komen ni... Reality khidupan di situ juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...