Saturday, April 23, 2011

Pihak Sekolah Sila Ambil Perhatian

Hari ini kita ilmiah sikit yer guys. Mengikut dari pemerhatian I yang hampir seminggu duduk di rumah, ada benda yang menyakitkan hati I. Rasanya dulu ada isu ini dibangkitkan di Parlimen,(parlimen tuuu~), tapi sekarang tengok tak ada hasil pun~

Macam itulah orang berjanji, bila nak kan sesuatu berjanji bagai nak rak, kalau boleh bulan bintang semua nak bagi. Tapi lepas itu, hampeh....Mesti ramai yang nak tahu, isu apa yang buat I bengang ni. Tak lain tak bukan, isu beg sekolah berat,hehe...Nampak mudah, tapi bila ada adik-adik kecil, anak-anak yang baru setahun jagung, bawak beg sebesar-besar alam, tak ker kita pelik??

Everyday since duduk rumah ni, I akan check my lil bro & sis punya beg. Even subjek itu ada dekat sekolah hari besok, I stil akan ambil mana-mana buku yang I rasa tak sesuai untuk dibawa. Biarlah adik I merengek cakap nanti cikgu marah, kalau kena marah memang siaplah cikgu tu. I taknak salahkan cikgu ker atau sesiapa sahaja, tapi I harap ada pihak yang prihatin.

Memangla pergi sekolah bawak buku dalam jadual, tapi kalau 1 hari ada 5 subjek, dan setiap satu subjek ada 3 buku,(Buku Teks, Buku Kerja, and Buku Tulis), cuba kira berapa banyak buku perlu dibawa. matematik anda ok lagi kan ker nak I tolong kira??..:P. Dekat Universiti pun takder sebanyak tu,  setakat buku-buku tebal yerla. Subjek pulak paling kuat 2/3 subjek. Kalau jadual packed pun tak adalah hari-hari. Ini kalau tengok jadual budak-budak sekolah ni, menangis rasa.

Jadi untuk mengambil inisiatif, I akan pergi sekolah untuk next meeting PIBG. Walaupun I hanya abang, but I think I need to say something, Sebab orang lain macam tak ambil pusing pun~. Even my mom pun dah pernah cakap dekat sekolah, tapi nothing. Pihak sekolah kata based on kurikulum, aah,yerla tu.

  Ini belum timbang atas penimbang tepung lagi ni...

Sementara I ada dekat rumah ni, memang I hantar sampai pintu kelas. Kesian punya pasal~

P/s: senang-senang tukar jer Ipad, tak pun E-book.. Malaysia pun boleh jadi negara Maju, adik I pun tak sakit belakang!!!


24 comments:

cik riffa :) said...

mmg betul pun..
ksian gila tgok budak kecik bawak beg besar2 plus berat.
papepunn,seronoknyeeee jadi adik you kan afsar..
;D

Afsar said...

#cik riffa : awal bangun,hehe
ader adik jugak ker???

amirah syahida said...

setuju,
sian adeq saya gak..beg berat2 kan..dahla badan kecik,beg pulak yang besar..
u are great bro btw :)

Afsar said...

#amirah: u are a great sis tooo~

cik riffa :) said...

ayat you mngada ouh.hha.mmg bgun awal lah.
hha.yup.sistaaa form 3.
i ade 3 org jea sibs

cik riffa :) said...

ayat you mngada ouh.hha.mmg bgun awal lah.
hha.yup.sistaaa form 3.
i ade 3 org jea sibs

Afsar said...

#cik riffa, form 3 tu dah besar panjang dah tu..hehehe..takper2..
mengada ek ayat i?? gurau jer...Babe, apsal takbleh komen post2 you???

Chengazrin said...

isu ni isu nasional..x boleh salahkan pihak sekolah jgak sbb smua sek di malaysia yg begitu..hehe..just my 2 cents

Norhafsham said...

mmg seorang abg yg perihatin...

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

erk..
nak share skit ni..
kat sini kan dah 2 tahun penggunaan e-book utk budak2 skeolah rendah kan..
tp mereka xguna pun..
e-book tu bleh merosakkan budak2 ni haa..
contohnya my anak sedara..
aritu belajar cemerlang lar..
sekarang dah down disbbka hari2 ngadap ebook tu..main fb...main tenet..dan melalaikan..
masih lagi terfikir..buat apa diorang kasik ebook kat budak2 ni sedangkan hari2 pergi sekolah sama jugak..bawak beg berat buku2 teks bagai..ebook tu xbawak lak..
xguna pun...siap budak2 ni tgk video tuttttt lagi tao!!
adess!!
kat mana silap ni??
masih xmendapat penjelasan tepat..
hehehe,,
sorry bro..
sharing jer,,

✿salam singgah dari mummyweiyda✿
✿eppy blogging ya!!✿
(◕‿◕✿)
Kalo free meh ler singgah my blog..--> mummylovers blog

cik riffa :) said...

hahh??
asal lak tak leh komen post i?
you biar betik..
you kena click title post..
then bru boleh komen :)

Nurarnida Sabrina said...

adik aku bwak beg mcm bdk sekolah mngah. semua buku dia tinggl kt loker sekolah. dia hny bwk blik kerja sekolah. So, senang lah.

Daya The Sixth ! said...

Yup memang berat gilerr beg , so kadang2 daya pergi skola sengaja tinggalkan buku text ..ehehhe

Afsar said...

#chengazrin: mmg isu nasional..cuba diharapkan adalah pihak sekolah yang prihatin, boleh bawak perkara ni kepada mereka yg sepatutnya..

#norhafsham: bukan abg yg prihatin sgt pun..cuma kesian tgk adik2...

#♥WEIYDAWEINGWAFFA♥:kalau sampai tahap salah guna e-book, itu mmg tak patutla.. tapi kalau malaysia membenarkan penggunaan e-book/ipad, mungkin boleh fikir satu cara untuk menghalang perkara2 yg 18sx.. setiap masalah mesti ada penyelesaian..

#cik riffa: nanti check balik..

#nurarnida: bagus jugakkan..nanti aku suro adik aku buat macam tu jugak...

#daya: buku text nasib baik pinjaman..mmg tak pakai pun rasanya~

Norhafsham said...

elok la tu.adk2 kne la jaga. bru bley panggil abg.hahaha~

pu3mas said...

ingat kan zaman kite dulu je bawak beg besar2...tapi skrng pun sama... macam xde penyelesaian kan? kesoan budak2.. kecik2 kene dera emosi.. hmm.. anak buah saya selalu mengadu sakit sakit badan tau..

IMANSHAH said...

subjek banyak benor

Afsar said...

#norhafsham: hehe..baiklah abang!!

#pu3mas: sekarang lagi teruk..sebab tu budak2 sekarang kecik2...kesian~

#imanshah: baru budak darjah 2-3 dah ada 8 subjek..belum PMR lagi tu..hehehe

fuuyooh said...

salam kenal.. hehe.. n follow..
Aku terpaksa

Norhafsham said...

seyh.perli aku ke pe ni?

Shamsuddin Amin said...

best la budak2 skrg ade 5 subjects je tiap hari...
kitorg dulu2 sampai 10 sehari...
5 seblum rehat, 5 lagi pas rehat...
dah la dulu2 x de beg beroda...
balik umah kompom bahu merah...

tapi berbaloi juga la dgn ape yg ak tahu and aku dapt skrg...^^

Afsar said...

#shamsuddin: zaman berubah kan..hehe..
sekarang dah berjaya la kiranya?? syukur2....

hafiz hafizol said...

Hurmm.. Aku zaman sekolah rendah pun camnie gak.. Dah memg nama budak2 ag kot.. hahaha.. masuk sek menengah xda nya nak bawak buku bayk2 cam2.. ahaks.. nak mudah lagi tinggal jek buku lam meja haha.. weyh ajo adik ko wat cam2 haha....

reez said...

ur bro is super tembam..nice

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...