Sunday, March 20, 2011

TRip Budak Event (TRIBE) - Karambunai Part 2

SORRY!!! Baru terperasan yang dah hampir 2 bulan, masih belum habis lagi menulis kisah percutian. Rasa macam dah tulis, tapi semalam bila check-check balik rupa-rupanya belum. Patutla selama ni ramai yang tanya, mana sambungan kisah seterusnya.

So, macam mana pun tetap kena tulis, better late than never ye tak?. Jadi mari kita teruskan, jommm~
Basically, Karambunai is a place dekat Sabah. Memang cantik, peacefull dan kalau tinggal dekat Nexus Karambunai Hotel and Resort, lagilah seronok. A very big place and full of people(kalau musim cuti lah). foreigners amat ramai!!!

Dekat post Karambunai Part 1 ada kisahnya, pergilah tengok, lagi-lagi untuk mereka yang baru tahu wujudnya post tersebut Klik Sini. Lots of thing boleh buat kat sini, but today kita nak cerita the whole part of story. Selain Karambunai, perkara yang wajib buat ketika di Sabah atau lebih spesifik Kota Kinabalu ialah Island Hopping, Snorkelling, dan Melawat Gunung Kinabalu.

Untuk Island Hopping + Snorkelling, selalunya pakej-pakej travel ni ada bagi 3 pulau untuk tour. Pulau Sapi, Pulau Manukan, Pulau Mamutik. Tapi disebabkan ada kenalan ayah yang arrangekan, so we all tak follow la agent atau pakej-pakej ni. Segalanya persendirian, dari sewa bot sampailah tour + Snorkelling!!!!. Sangat Best, dan harga sewa bot + sewa peralatan snorkelling, serius tak mahal. Memangla bukan duit aku, tapi time mama bayar, mama pun terkejut coz it was cheap!!!

Jesselton Point tempat yang perlu pergi kalau nak tour pulau. Dari hotel pun boleh jugak, banyak choice.  Tour agent bersepah.

Inilah antara bot-bot yang boleh di sewa kalau family la. kalau pergi sendiri takpayah la sewa satu bot, bayar perkhidmatan bot jer, pastu naiklah ramai-ramai dengan strangers~
 
1st stop Pulau Sapi. Tapi arrangement gambar tak ikut pulau ek, maner yang ada jer, sebab banyak sangat gambar, tak tahu pulau mana.

 Lifeguards Pulau Sapi, sangat efisien buat kerja bila ada incident budak kena gigit obor-obor. Dah kerja diorang yer tak. Syabas!!

Can't remember ini dekat pulau mana, tapi best sangat!! Orang pun ramai lagi-lagi rakyat Jepun dan Korea.

Tengoklah betapa jernihnya air. Ikan pun banyak, so aktiviti snorkelling pada hari itu, sangat success. Tapi ingat, tak boleh bagi makan ikan!!!

Inilah sebab kenapa perlu sewa bot. Orang sangat ramai, so tak payahla beratur lama-lama lagi-lagi kalau pergi satu family. Banyak ragam nanti. Sewa je bot untuk family anda.

 Time ni tak boleh snorkelling dah, sebab tight dah koyak!!! hehe

Lepas dah snorkelling, next daynya kami ke Gunung Kinabalu. Dah naik sampai kaki gunung, malangnya kabus sangat tebal, tak nampak pun gunungnya. Nak mendaki gunung Kinabalu, hehe tunggu bila hati terbukak dulu. Tapi kalau you guys nak mendaki boleh jer. Tapi berbayarla. So, pakat ramai-ramai buat rombongan.

Dekat kaki gunung ni jugak, i've met new friend from Japan. Now kerja dekat Taiwan. A very nice guy. Bila tsunami Jepun melanda hari tu, ada chat dengan dia. So far family dekat jepun semua ok, that's a very good news for him.

Sebab gambar gunung tak nampak, aku dedicate proof jerla tanda dah sampai Gunung Kinabalu khas untuk you allz~


10 comments:

a m e said...

dear , baru perasan all your picture in this post ade nama bawah tu . nice nice . ;)

more secure kann .

Nur said...

dah dua kali gi sini :D
tp just gi manukan island je..
n dah gi KK dua kali gak but tak penah la panjat gunung kan hehe..
second time gi sana, kena drive because orang lain semua malas..
it's nice there kan?

Afsar said...

#ame: i learn from you la~

#nur: Pulau Sapi & Pulau Mamutik pun nice jugak..Next time, jum Sipadan!!
Btw, dekat gunung sangat best!!

taufiq helios said...

wow! beshnyer g jenjalan...next time TH nk ikotttt..haha :). da join grup Sahabat Blogger kat FB? kalau belum jemput la :)

Afsar said...

#taufiq: sudah semestinya dah join!!!haha..next time suro sahabat blogger buat trip..semua skali leh pergi..Trimas yer~

Syafiq Rosli said...

pergh macam best je

Afsar said...

#Syafiq rosli: mmg best,jum pakat ramai2 pergi~

nomborlapan said...

faris ko g ni dgn member2 ke?? fully cost bape?? huhu

Afsar said...

#lapan: trip budak event tu merujuk pada aku la..hehe..aku g ngan family tapi so far cost untuk activity semua ni,murah jer,serius!!!
so apalagi, cari tambang murah,jum pergi ramai2..haha~

nomborlapan said...

aku tgh cari tempat untuk buat induksi ni huhu... tempat ni mcm best je...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...