Saturday, March 26, 2011

Bila Lelaki Memasak

Lately ni, bajet berbelanja agak kurang sikit. Semua kena potong, maklumlah, nak dekat ujung bulan. Oleh itu, untuk makan diluar agak tidak berbaloi,ecehhhh~. Biasala, bila dah terdesak, hari-hari telan kurma pun boleh jalan. Jadi, cara paling mudah untuk kurangkan perbelanjaan di luar ialah dengan memasak sendiri.

Nak jimat, masak sendiri. Nak beli bahan pulak mestilah di tempat yang murah jugak. Memandangkan harga bahan di kedai runcit sekitar Puncak Alam ni lebih mahal dari kedai runcit dekat Kuala Lumpur, kenalah cari pasaraya besar. Nasib baiklah bersepah dekat area-area sekitar. Sebut jer, Econsave, Tesco, Giant, semua ada. Bangga tau, lagi-lagi kalau korang duduk area-area sini. Hanya yang "memahami" jer dapat "memahami".

Ada kentang, perencah sup siam, carrot, garam, minyak, ayam, etc
Agak-agak, bila tengok bahan-bahan ni rasanya nak masak apa??(abaikan mee segera disitu)

 Sekali tengok bahan-bahan, macam-macam boleh masak. Orang lelaki ni pulak, bagi jer bahan apapun, konfem boleh jalan, dah namanya pun lelaki. Tapi yang penting hasilnya, biarlah simple janji perut kenyang, sebab bila kenyang, hati pun SENANG!!!

Haha!! Inilah hasilnya, bubur lambuk dari dapur umah sewa, walaupun mula-mula niat nak buat bubur ayam~

 Kirimkan sikit untuk rakan-rakan kelas yang lain. Bak kata orang, tangan yang memberi lebih baik..

P/s: Apalagi, jom lah buat assignment yang melambak-lambak ni...

10 comments:

il ya na said...

pandainya buat bubur lambuk. buat la entri resipi bubur lambuk la. t leh cuba ;)

Asyraf Arif said...

wahh, mcm sedap jep. my favourite nie bubur lambuk. huhu

Afsar said...

#ilyana: ok,next post, resepi bubur lambuk~

#asyraf: tak brani nak cakap sedap ke tak..Kena try sendiri,hihi

il ya na said...

yay! i like. klu kita jiran mesti da dpt semangkok da yek. huuu~ so tempting

fahmie firas said...

cedapnye...terror msak
Salam Kenal..
Nice blog sahabat..
best dapat follow ur blog..
keep moving on..
klu free singgah ke blog saye..
http://purplebloggerboyz.blogspot.com/

Afsar said...

thanks sahabat...insyaallah nanti saya singgah~

Ana Farhana said...

wallah...da pndai msak da skunk...manyak kemajuan woaahhhh....hahaha syabas beb....pasni ak tgu ko update psl resipi2 yg bole dgunapakai "org bujang yg dduk menyewa yek...hehe"

Afsar said...

#ana: no hal la..untuk ko,semua boleh!!!

Anonymous said...

cam kenal jek bubur niey faris,.....hahhahaha....

:) madiey

Che Sayzzuwan said...

wah..jar gua bro..sedap 2..

http://duniadalamjaket.blogspot.com/2011/07/lelaki-fobia-dengan-memasak.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...