Wednesday, July 25, 2012

Trip Budak Event (TRIBE) - Singapore

Assalamualaikum. Saper Rindu? Saper Rindu? Cepat Follow Twitter.. Eh?? Motip sangat kan nak tambah followers. Hiiihi. Finally masa yang ditunggu-tunggu telah pun tiba. Entry terbaru selepas last entry bulan Februari 2012. 

Sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak ni, I just want to apologized to all my readers. Kadang2 tulah manusia, "berjanji bagai nak rak tapi gerak pun tak". I've been busy (statement retis) kikikiki. With all the final exams, classes, projects, dari 1 bulan ke 1 bulan lama-lama bertangguh. Sifat malas pun bermaharajalela. 

So bersempena bulan Ramadhan dan Kemerdekaan (1 Malaysia Janji Ditepati) I pun menepatilah janji I nak update. Hehe. This gonna be a long post so please bare with me ya. Ceritanya camni...

On our last mid semester break, which is on June kitorang gather2 la nak pergi bercuti. Bunyi cam gempak gempita kan, kitorang konon. Tapi sebenarnya we olls bertiga., my 2 girlfriends and I (grammar kena betul dik) hihihi. Pikir punya pikir punya pikir, we decided Singapore might be the best place to go to chill. Ewahh kemain chill sampai ke Kota Singa. Yerla cuti pun seminggu je. 

Penatla citer pepanjang ni, I share pics jer boleh tak? hahaha. Tapi harap maklong la, #Instagram tak wujud lagi dalam vocabulary I. Kiter share gambar original je la ye. Takmau edit2 nanti tak ensem, wahh gittew~

Background Image : Marina Bay Sands 

Saper Kata Singapore Bersih? Tu ada sampah kat bawah tu..hihi

My Super Duper BestFriends. LOVE them to Death!


FYI, a day before, one of myfriends got sick. So kita memasing support each other. Not because nak sangat berjalan tu kan (sebenarnya mmg ye) tapi to be able to travel with friends it just EPIC!. Lepas ni memasing akan ada life sendiri, and kita tak tau jodoh pertemuan hidup mati kita ni bile. So just celebrate the present while you still can. 

Ehhhhh....Belum habis lagila, hahaha. Sambunk di bawah :

There was 1 incident. Makan punya makan, sakit perut..Apa lagi cari toilet la. I know public toilet singapore takda paip. Ya takde paip. (Untuk yg tak tahu mohon jgn terkejut). Please jangan pikir camne mereka2 ni membasuh, sebab ia sangat JIJIK!! hahah. But again, ingat bersih sangatla ...

Saper dapat cari Paip, I bagi keychain Universal Studio. haha~

Bila I tengok camni, sumpah rasa nak buang air kecil semua ilang. I rasa air kecil yang keluar tu, masuk masuk balik dalam pundi-pundi kencing I....

Bukan Sekadar Gambar Hiasan. Memang I pergi Solat dekat sini. :)

Masjid Sultan from the outside.

But 1 thing yang I suka pasal masjid ni, ia dijadikan some sort like museum. Tourist boleh masuk, then ada pameran2/gallery2 solat. Pameran2 tu yg akan memberi info tentang kebaikan solat. Konsepnya adalah memeberi kebebasan ilmu pengetahuan tentang agama2 lain. Malaysia should do something. Patut Masjid Shah Alam tu boleh buat macam gallery. Kawasan solat tetap kawasan solat, tapi ada ruangan khas utk penyebaran ilmu pengetahuan.

Don't get too excited people!! Tak masuk pun due to time constraint. Janji dah sampai kan.


Highlights for our one day trip is Song Of The Sea. Its a water musical show. Sangat Hebat, Awesome, dan segala ayat2 kebaboom yang wujud dalam dictionary wakakaka. Highly Recommended untuk semua yg nak datang ke Singapore.

Maaf gambar tak berkualiti. Ada video sebenarnya tapi terlalu lama. So guys, you can check youtube perhaps.



Tell the truth,  I bukan nak share sangat pasal Singapore, tapi the precious moment yang I spend dengan kawan-kawan. I love them so much regardless lelaki atau perempuan. Selagi mereka kawan I selagi itulah I menyayangi mereka. Sempena Bulan Ramadhan yang barakah ni, sedikit tazkirah Ramadhan untuk anda:

"Kamu belum benar-benar beriman selagi kamu tidak mengasihani saudara kamu sendiri, seperti kamu menyayangi diri kamu sendiri"

P/s: I takbuat entry sumbat sebab rasa bersalah yang menebal tapi entry sumbat sebelum ni boleh klik kalau nak baca Entry Sumbat 1 atau Entry Sumbat 2 & untuk entry-entry lepas tentang (TRIBE) klik la sini. Alaa klik la, alang2 dah bukak kan :P Klik Sini Karambunai 





26 comments:

Hans said...

untunglah dapat pergi Singapore

zacky786 said...

aku duk JB pn xpernah g singapore.. hoho

Anonymous said...

Bestnya kau... Aku ada plan jugak nak pergi cuti mid sem nanti

Afsar said...

#Hans : alah jalan2 dgn kawan2.jomla nanti.

#Zacky : oi, seberang jerla.. hahaha

#Anon : nanti pergila.. hahhaa

myFirdaus said...

holiday sakan nmpaknya. hahaaa, always be happy bro. ^_^

lepas ni kne plan trip ngan member jgak ar. xleh jadi ni. hahhaa

Fakrullah Embong said...

Kalau camtue toilet dia, memang x laa,,,, hahaha

Afsar said...

#MyFirdaus : wajib plan tu..nak abis blaja dah..hihi

#Fakhrullah : tahan jerla.. hehehe

Fakhrul Izzat bin Ahmad Shukri said...

untunglaa singapore~ aku kat msia jer. huhu. btw aku suka ayat ni "Tell the truth, I bukan nak share sangat pasal Singapore, tapi the precious moment yang I spend dengan kawan-kawan. " itu sangat2 betul ! :D

Afsar said...

#FakhrulIzzat : Bila la kiter nak dapat jalan2 sama2 macam dulu2..hahhaa

Aliah said...

masjid tu cantiknya..betul la sepatutnya masjid kat malaysia buat macam tu..yang tandas tu no comment la..hehe

hawiz said...

sejak bile ko cakap 'i' nih??

mye said...

nice pic's n good story..hehe
nway salam ramadhan n 4 ur info sy pn
student uitm pncak alam..
hehe :))
salam ukhwah perkenalan

Afsar said...

#aliah : takde aircond tapi masjid tu subhanallah sejuk sgt.

#Hawiz: sejak aku duk KL ni..hihihihi

#Mye : salam perkenalan juga.. thanks for the compliment.kalau sudi follow twitter ye. FB mmg dah jarang

Abg Stalker said...

prg sana seketui ole2 takde utk abg? :/ clash la cmni.cantik masjid diorg,malaysia buang duit bkn kt masjid tp kt...fkr sdri.

Denaihati said...

askm. terbaik dapat sampai di masjid sultan. unik masjid ni.

amir aizat said...

best niii

agen trica jus medan said...

waawwww

Azwan said...

Best kan Singapore. Tapi pergi ke Sentosa di tengah hari sangat panas. Tempat makan sebelum masuk Universal tu best. Sangat ke-Malaysia-an.

Azwan said...

Best kan Singapore. Tapi pergi ke Sentosa di tengah hari sangat panas. Tempat makan sebelum masuk Universal tu best. Sangat ke-Malaysia-an.

Eazy Izzuddin said...

Sila update blog haha

Wan Ahmad Izudean said...

gicewww dah sampai singapore...

Wan Ahmad Izudean said...

gicewww dah sampai singapore...

I do I need Iman said...

hye im wada, pnh bace dulu.tgk dkt TL. ni saje bace smpena new year! :)

Amirul Amir said...

wah, best, hehehehe :) no-ordinaryblog(BlogKartunDunia)

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi. Blognya nice.
Jika Anda mau mempromosikan blognya lagi dan share files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

Ania said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...