Monday, August 15, 2011

Entry Sumbat - Part 2

Salam ke-15 Ramadhan guys.. Dah hari ke-15 maknanya nak almost 3 weeks tak update. Macam biasalah janji I, kalau tak update maksudnya I buat Entry Sumbat. Senangkan!! Bagi yang tak biasa dengan Entry Sumbat anda bolehlah Klik Sini. Tapi nak citer sikitla, supaya takderla yang blur ataupun bertanya. Letik pokcik nak, kalau nak menjawab 20 soklan yang sama. Bulan-bulan ramadhan ni, kena kurang-kurangkan bercakap..Ewahhh~


Entry Sumbat bermaksud segala entry-entry yang merangkumi beberapa minggu tak update disumbatkan dalam satu entry. Paham tak?? Camner nak citer ek, haha. Pahamkan sendiri jerla, takpun boleh check twitter. Benda ni dah jadi #TrendingTopic, :P


MINGGU #1

Mula-mula ingat nak buat tajuk entry Rezeki Ramadhan, tapi memandangkan benda yang nak cerita ni datang sehari sebelum ramadhan, tak baik pulak menipu,kikikiki. On the 31st of July, dengan tidak semena-menanya, ayah I memberi hadiah. Memang tak semena-mena lah, sebab birthday pun bukan, nak kata tolong basuh kete pun bukan sebab selalu antar kedai. Pelik betul dapat hadiah.

Tapi Ayah dah hulur takkan nak tolak. Orang memberi, 1000x berbesar hati I terima. Giler nak tolak sebab hadiah dier, jeng,jeng,jeng!!!! :
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Ipad 2!!! I hanya nak berkongsi kegembiraan. Boleh??

Ada kisah kenapa I got this from him. Tapi kalau I citer ni, janganlah kata riak pulak. Kurang pulak pahala puasa nanti. Ini kisah motivasi I, setiap orang pasti ada cara nak memotivasikan diri kan.. :) . I ada buat deal dengan parents, esp my dad. Every semester, kalau dapat kekalkan keputusan exam, I dapat ganjaran. I study hard untuk diri sendiri dan family, bukan nak dapat ganjaran.

Tapi Ayah anggap ini sebagai insentif untuk I lebih berusaha setiap semester. Tapi biler I dapat DL every semester, taklah dapat hadiah every semester. Giler!!! Cumanya every bukak sem, Ayah adalah tanya sem ni nak apa kalau achieve target. So I bagitaulah apa yang I nak, kalau ada I cakaplah hehe. Macam 2 sem lepas, I nak sangat kamera DSLR, I sebutlah..haha

Then biler dah dapat result, I senyap jerla, tapi ayah pulak yang akan tanya "biler nak beli-biler nak beli". I takderla memaksa cakap "nak arini jugak" :P. Tapi in the meantime, I survey2 la jugak, tapi I buat sendirila :P yerla, taknakla menyesal biler dah beli..

Lain orang lain cara kan.. Ada pulak tu, biler ada awek result bukan main cantik lagi. Yerla, malu la dengan awek kalau result suam-suam kuku kan. Tapi untuk I,  I letakkan sesuatu dihadapan, bukan bermakna materialistik yer. Lagi satu, bukan I jer, semua adik-beradik yang lain Ayah buat macam tu. Kang ader yang kata pulak I ni "ditatang macam minyak yang penuh pulak" hahahaha.
Sedap pulak main tolak-tolak ni, wakakakaka.
Tapi apa-apapun nak berterima kasih jugak dekat Yusof Firdaus yang sudi melayan segala pertanyaan I. hari I akan bother dier dengan soklan2 mengarut tapi bro ni memang chill la!! Relax jer jawab sumer soklan.hehe. I taknak la citer pasal spec Ipad 2 ni. Sebab bagi I semua bagus, sbab I dah survey betul-betul. Tapi bagi yang konfius atau dalam dilema antara Ipad 2 VS Blackberry Playbook sila tanya yang lebih arif ok..hehe


MINGGU #2

Minggu  ni agak sibuk sikit dengan aktiviti mengemas rumah. Pelik jugak kan, kenapa every bulan puasa baru nak mengemas?? Punya banyakla bulan-bulan lain, tapi bulan ramadhan jugak jadi pilihan. Kalau bijak sila jawab soklan diatas ni didalam ruangan komen ok.

I rangkumkan jerla aktiviti mengemas ni dalam gambar, bak kata peribahasa "A picture worth a thousand words" Tapi perlu diingatkan, gambar-gambar di bawah terlalu explicit. Takut mengurangkan pahala puasa anda, kikikiki. Lagi satu, bibik cuti tapitaktaula naper, ura-ura kata pergi buat biometrik. Takut tak dapat balik Indon katanya~

Nampak tak kotak Acer dengan Kotak Scanner diujung tu?? Diingatkan kotak-kotak ni sudah berusia hampir 8 tahun. National Treasure sangat kan. Hahahahaha

Untuk pengetahuan, insan-insan dalam rumah ni smua penyayang. Sebab tu biler membeli jangan kata kotak, manual guide pun nak simpan. Tapi bersusun ok. Jangan ada yang kata rumah I macam tongkang pecah pulak. Raya nanti datang, I buat open house.

Tengoklah.. padahal tiap-tiap tahun ada kasut baru. Tapi bila membeli, yang lama pun simpan jugak. Sampai luntur kaler, bayangkanlah, sayang punya pasal.
 Astro start tahun biler?? Selama beroperasi, selama tulah kotak astro tu disimpan. Tak salah kan sesiapa pun. Sebab biler membeli, kotak-kotak ni semua disimpan elok didalam stor. Disusun cantik tak hengat. So masing-masing pun luper.

Ini baru peralatan, belum pakaian lagi. Itu jangan citerlah. Tiap-tiap tahun masing-masing membeli, tapi tak semua pakai. Elok jer trsusun dalam plastik. Every year kuantiti betambah tak pernah pulak berkurang. So minggu lepas, semua dah dikeluarkan dan disedekahkan kepada mereka yang lebih memerlukan. Yerla bulan-bulan ramadhan ni, eloklah buat amal.

Tapi nak sedekah, biarlah yang elok-elok, jangan yang koyak-koyak pun ko pergi tibai bagi. Kejam tuh!! Tapi kalau buat garage sale konfem untung, boleh beli Ipad 2 berganda-ganda, wakaakakaka. Lagi satu asingkan mana sampah dengan mana yang terpakai.. Kesian yang angkut smpah tu nanti nak asingkan~

Nak jadikan cerita, tengah-tengah mengemas, akhirnya jumpa rezeki. Rezeki Ramadhan katakan. Disebalik kotak-kotak kasut dibawah, ada yang berisi dan ada yang tidak, I terjumpa ini !!!! : 

Kotak kaler oren yang kat bawah skali tu?? Nampak tak??? Takper-takper I bagi gambar lain.

Kotak nilah.. kenapa ek?? Excited tak??? I yang first time nampak kotak ni dalam beberapa tahun pun excited..hehehe


Model Nike Air ni mungkin dah berkurun, tapi I excited sebab kasut ni tahun 2006, I beli dekat kedai Lillywhite Swindon, London. Ingat lagi, sebab time beli tu kedai nak tutup, so main angkut jer~

Selama arini, patutla rasa rak kasut tu macam tak berseri jer. macam something missing, :P Rupanya tersimpan dalam stor. I tak pakai pun kasut ni, sebab size dier besar 1 size. Tapi I tetap akan simpan. Ha!!! tengoklah macam manerlah isi dalam rumah tak antik. Tak pakai, tapi simpan jer, sampailah biler I kemas rumah next 10 years.
 

P/s: Penat menaip, so bacalah yer. Untuk melepaskan rindu kawan-kawan for the next 2 weeks.. I sekarang main entry sumbat jer. Save sikit entry..hahahaha

43 comments:

Cikewi said...

every sem DL? wow.. mintak tips sket. hehe.. btw, nampak best je iPad tu eh.. ^^

[k]o{q}i[n] said...

perghh...DL tiap2 sem.. pandai leh la.. + retiss... memang masyukk...huhuhu

Eazy Izzuddin said...

DL?
pergh!..
pandai2...
iPad tu ku tak dapat lagi

Afsar said...

#cik kewi: mmg best weh...tapi stil ader kekurangan..aper2 pun bersyukur jer~

#koqin: ko lah retis..ader 2 blog...hehehe

Afsar said...

#eazy izzudin: kalau pakai duit nuffnang, aku rasa ko dah boleh beli dah bro..hahahaha

sYafIk-wAy said...

sebab bulan puasa adalah untuk bekerjasama

Afsar said...

#syafik way: ko jer setakat ni yang menjawab..boleh menang hadiah ni..hahahaha

sumaiyah mokhtar said...

perghhhhh DL, i nk dapat DL pun susah :(

Afsar said...

#sumaiyah mokhtar: teruskan usaha....insyaallah, setiap orang ader peluang~

Nur Syazana Mohammed Sani said...

nak pinjam ipad 2 boleh ? sekejap saja ,. seminit :P

moh terjah blog zana =)

http://syazanasani.com

Myung Dae said...

Aku tak kire, ko kene bagi aku jugak. Datang blog aku jom join octove. Ko tak join memang aku bengang. hahahaha

Eyda Syahida said...

untunglahhhh~~~

uncle ayish! nak kad rayeee...

Fatin Farhana Binti Ramli said...

kejap lagi ipad 2 hilang..tau-tau la sape amik..HAHA

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

nak ipad :)

piouspdosh said...

ok..aku jelas kat ipad tu..hahaha..

jom wat deal ngn aku nak, kalo aku dpt DL gak, kau bgi adiah kt aku..leh?? heheh

btw, Selamat Berpuasa..duk tunggu gak la sambungan entry sumbat kau. Dah tengah Ramdhan baru la ada..hehe

Farierahasanz said...

waaaa.... *ternganga 40saat =P

Afsar said...

#nur syazana: ko nak pinjam, ko dtg jerla..kawan2 aper ader hal..

#myung dae: aku dah dtg la ngek...ko jer tak perasan aku..

#eyda: ko takyah rindu dah, aku dah kembali..hehehe

#Fatin farhana: tau dah saper punya keje..kikiki

##hatikubaik: belilah..wakakakaka

Afsar said...

#piouspdosh: busy kemas umah..hehehehe...ko dapat dulu pastu inform aku..kwn2 takder hallah~

#fariera: tutup mulut kang lalat~

piouspdosh said...

hahaha..ok, dah dpt 4 sem berturut2..cepat2..adiah2..haha

Afsar said...

#piouspdosh: tadi ko cakap kalau dapat.ko tak cakap pun dah dapat~
pandai btul ko main ayat..hahahaha...

Pendamba Mawar said...

ehem..pnjam ley bang?haha.. byk no kotak disimpan..bgus2

cyidie said...

okeh. jeles. haha. sekian.
btw, DL every sem? mak datok. bg tips sket.

siti nor atika ruslan said...

best nye..ipad 2..hu2

Afsar said...

#pendamba mawar: ko nak pinjam bgtau jer.. no hal la..kwn2~

#cydie: awak lagi pandai..ovc lagi..hehe

#siti nor: rezeki, alhamdlillah~

Nyamuk Terbang said...

nak jd anak ayah kau bleh x??
err k bye

Afsar said...

#nyamuk terbang: malangnya lah kan, aku taknak adik dah..hahahaha

Nurarnida Sabrina said...

untung2

aslann said...

untunglaaaaaaa....

dua2 entry nak cakap untunglaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!

Nur Aizureen Md Zahir said...

faris :
1. tahniah DL wlpn aku da tau,,huhu
2. nnt nk stdy ngn ko lagi bley ??
3. aku ske kemas umah,,next time panggil aku..kekeke :P
4. selamat berpuasa kawan ! rindu ah..x sabo nk stat sem baru :)

hawiz said...

pehhhh.............terbaik r afsar!

Afsar said...

#aween: selamat berpuasa jugak...ko take care, bukak sem aku cari ko..hehehe

#hawiz: kau lah sumber inspirasi aku..:P

kaizen said...

best la hang... iPad 2 tu....

*kasut tu size bape?? xnk jual ke?? hehehe

Afsar said...

#kaizen: jap g aku check balik size kasut tu...aper2 aku bgtau ko..

myFirdaus said...

psal ko DL every sem tuh aku dah x jeles sngat. dulu je menyimpan dendam kat ko. skrg ni jeles sbb ko dah cekau iPad 2. xpe2, satu permulaan yg baik.

ko mmg sumbat kan. siap tag aku xpasal2. aiseyhhh. ape2 pon, slamat mengguna & smoga makin berjaya dlm idop ko. :)

Afsar said...

#myfirdaus: apasal bunyi macam ko nak g jauh??? lepak lu ngan aku. kalau aku berjaya pun sebab ader kawan2 cam ko lah...kikikikiki

myFirdaus said...

#Afsar: erkkkk. jauh mane pulak ni. adoyai. ape daa. aku ade je laa duk perhati twitter ko. hehehe. :)

haniff sani said...

wahhh ipad..
DL lagi la ni bagus2..

Abang Stalker said...

faris,

bersyukur dgn apa yg Allah bg pd faris.pny family yg bahgia,dan parents yg mampu beri faris segalanya.Ada insan lain yg lbh ssh dr kita.Jd gunakn kesenangan dan rezeki yg diberi dgn betul..di jalan Allah.

semoga kejayaan faris akn terus menerus. :)tahniah.

abah khalisha said...

Ini barang semua mahal-mahal ni..hehehe..study elok-elok

JEjak Kasihan bloglist abah khalisha

Syazwan Che Deraman said...

woii..aku nak ipad.
lama tak singgah blog kau.
huhuhuhu..

Afsar said...

#haniff : biler nak lepak dude??

#abang stalker: thanks bro...teruskan doakan saya yer~

#Abah khalisha: insyaallah..

#syazwan: mmg la lamer ko tak singgah, sejak bergelar #retis ni..hahahaha

IMANSHAH said...

dtg lengkapkan 800 follower

Cik Bulat said...

amboi jelesnya baca entry ni. nak bakor blog ni boleh? =/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...